آداب و رسومگردشگریگوناگون

توزیع هزاران دیگ آش گندم بین مردم یزد/نذری سنتی یزدی‌ها در اربعین

آش گندم یکی از غذاهای سنتی و البته نذری یزدی‌ها است که در روزهای تاسوعا، عاشورا و اربعین حسینی به وفور در یزد طبخ می‌شود.

13921002000106_photoa
امروز همزمان با اربعین حسینی، هزاران دیگ آش گندم که در بین یزدی‌ها به آش امام حسین (ع) معروف است، میان مردم یزد توزیع شد.

به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، آش گندم یکی از غذاهای سنتی و البته نذری یزدی‌ها است که در روزهای تاسوعا، عاشورا و اربعین حسینی به وفور در یزد طبخ می‌شود.

این آش که بسیار مقوی و حاوی گندم، گوشت، نخود و لوبیا و عدس، ادویه مخصوص و فلفل است، اغلب از ظهر یا عصر روز قبل روی اجاق‌ها بار گذاشته می‌شود و بعد از اذان صبح در میان مردم توزیع می‌شود.

در بسیاری موارد نیز این آش نذری هنگام ظهر یا هنگام غروب توزیع می‌شود اما در اغلب موارد، آش گندم را صبح‌ها و قبل از طلوع آفتاب توزیع می‌کنند.

در برخی محله‌های یزد، این نذری جمعی است و گاه تا حدود ۱۰۰ دیگ در کنار هم قرار می‌گیرند و تقریبا همه مردم محله و مردمی از محله‌های دیگر، تا هنگام صبح پای دیگ‌های آش هستند و به طبخ آن کمک می‌کنند.

1392100212153443_photol

روش‌ سنتی برای جمع‌‌آوری نذورات مردمی

آش گندم در اربعین حسینی تقریبا در همه محله‌های یزد طبخ می‌شود و در برخی محله‌های قدیمی نیز چند روز قبل از طبخ آش، بر اساس سنتی قدیمی، دیگی در ورودی محله گذاشته می‌شود تا هم در مورد پخت آش اطلاع‌رسانی شود و هم افرادی که می‌خواهند در این نذر شریک شوند، نذورات خود را داخل دیگ می‌گذارند.

آش گندم باید مدام با ابزار مخصوصی که به آن «کمچه» می‌گویند، هم بخورد تا گندم و گوشت آن کاملا له شود بنابراین برای طبخ آن نیاز به نیروهای بسیاری است و مردم اغلب در پخت این آش همراهی و مشارکت خوبی دارند.

یکی از این نذری‌های بزرگ که در محله خیابان خرمشهر طبخ می‌شود، بالغ بر ۱۰۰ دیگ آش گندم است و بانی آن ۴۰ سال است که اقدام به طبخ آش امام حسین (ع) در روز اربعین می‌کند و هر سال نیز بر تعداد دیگ‌های این نذری افزوده می‌شود.

13921002121520174_photol

۵ تن گندم و گوشت برای پخت ۱۰۰ دیگ آش نذری

محمدرضا جعفری، بانی این نذری‌پزان بزرگ بیان کرد: برای طبخ این میزان آش گندم، ۲٫۵ تن گندم، ۲٫۵ تن گوشت، سه تن حبوبات، ۱۵۰۰ کیلو پیاز، ۷۰۰ کیلو دنبه، ۲۰ کیلو ریشه جوز هندی، ۱۵ کیلو فلفل و ۱۵ کیلو دارچین استفاده می‌شود.

وی افزود: پخت این آش ۱۷ ساعت زمان نیاز دارد و هر سال از اذان ظهر روز قبل از اربعین پخت آن آغاز می‌شود و هنگام اذان صبح روز اربعین در میان مردم توزیع می‌شود.

13921002121527881_photol

نظیر این آش نذری در همه محله‌های یزد پخته می‌شود و علاوه بر یزد در بسیاری از شهرستان‌ها از جمله اشکذر و میبد نیز بانیان بسیاری برای طبخ آش گندم در روز اربعین اقدام به طبخ این نذری می‌کنند.

برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫2 نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا